OMO scholengroep Bergen op Zoom e.o. – ‘t Ravelijn

www.ravelijnstb.nl
rector: Marcel van Loo
opleidingen: vmbo
locaties:

  • ’t R@velijn, Steenbergen

  • ZuidWestHoek College, Ossendrecht

De OMO Scholengroep Bergen op Zoom e.o. bestaat uit twee vestigingen: het ZuidWestHoek College te Ossendrecht en 't Ravelijn in Steenbergen. De scholengroep is een sterke onderwijsspeler in de regio en profileert zich als kansenschool. Het onderwijsaanbod bestaat uit voorbereidend mbo en mavo. Kenmerkend zijn de kleinschaligheid van de organisatie en de kwaliteit van onderwijs en leerlingbegeleiding. De scholen binnen de scholengroep zetten zich in voor onderwijsvernieuwing en zijn pioniers op het gebied van bijvoorbeeld Virtual Reality en het gebruik van Drones in het onderwijs.

Organisatie in ontwikkeling

  • Ontvlechting Mollerlyceum en SG Bergen op Zoom.

  • Aandacht voor strategische personeelsplanning vooral vanwege de voorziene krimp.

Terugblik

‘t Ravelijn

Agorastroom: Dit schooljaar is gestart met zgn. agoraleren. Het betreft een groep van 15 leerlingen uit alle vmbo-niveaus. Uitgegaan wordt van natuurlijk leren; gebaseerd op de nieuwsgierigheid en behoefte van leerlingen. De school biedt een veilige omgeving en maatwerk voor deze leerlingen. Docenten coachen de leerlingen. De leerlingen zijn eigenaar van hun eigen leerproces en stellen dus hun eigen doelen. Leerlingen kunnen vakken op verschillende niveaus volgen en afronden. De dag wordt gestart met ‘community talk’, waarna iedereen gaat werken aan hun eigen ‘challenge’, vanaf de eigen werkplek (die ze zelf hebben ontworpen). De dag-doelen worden meetbaar opgesteld en er is ook stiltetijd ingebouwd in het programma. De dag wordt afgesloten met een ‘situation report’. Gebruik wordt gemaakt van het programma ‘Targetprocess’, waarin alle taken en voortgang wordt gedocumenteerd. Leerlingen organiseren zelf, in samenwerking met de school, workshops en inspiratiesessies. Ook de ouders worden betrokken in het leerproces.

ZuidWestHoek College

Plan voor techniekgelden: De schoolleiding zet de extra beschikbaar gekomen techniekgelden uit de 1e tranche o.a. in op achterstallig onderhoud (en uitbreiding) en op het toevoegen van twee instructeurs aan het team. Daarnaast worden nieuwe keuzevakken ontwikkeld en wordt ingezet op een betere aansluiting op en afstemming met het mbo. De ontwikkeling van een regioplan wordt eveneens opgepakt. De school heeft een aantal concrete doelstellingen bepaald, waaronder het bieden van aantrekkelijk, kwalitatief hoogwaardig, nabij, techniekonderwijs in de regio. Daarnaast is het doel om de instroom naar mbo-opleidingen te verhogen met 5%. Samenwerking wordt gezocht op zowel bestuurlijk niveau alsook met het bedrijfsleven. De regio West-Brabant heeft een groot tekort aan technici zo blijkt uit o.a. het aantal uitstaande vacatures op dit moment.