OMO-prijzen, een bijzondere motiveringsprijs voor leerlingen

Elk jaar reikt de vereniging motiveringsprijzen uit aan leerlingen die een bijzonder praktijk- of profielwerkstuk hebben gemaakt. De jury, waarin docenten en rectoren van de scholen vertegenwoordigd zijn, beoordeelt welke stukken er genomineerd worden.

De leerlingen die in de prijzen vallen krijgen na de prijsuitreiking de kans om hun bijzondere werkstuk of onderzoek te presenteren in een Script! Student Talk. Een leuke en leerzame ervaring.

Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de OMO-praktijkwerkstukprijs voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo-b en vmbo-k, en de OMO-profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, voor de opleiding havo en voor de opleiding vwo. Opvallend dit jaar was het aantal inzendingen met onderwerpen gerelateerd aan ‘gezondheid en welzijn’ en ‘vluchtelingen problematiek’. Het geeft een beeld van wat er speelt en belangrijk gevonden wordt in de beleving van leerlingen op het voortgezet onderwijs.

OMO-praktijkwerkstukprijs

In de categorie OMO-praktijkwerkstukprijs vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerkt en daarbij vakmanschap of burgerschap toont.

Dit jaar mochten leerlingen van het Fioretti College in Veghel de hoofdprijs in ontvangst nemen. ‘Maatwerk Piraatje’ werd als beste beoordeeld. Samenwerking voerde de boventoon bij het uitvoeren van dit project. De leerlingen kenden elkaar bij aanvang nog nauwelijks. Zij gingen buiten schooluren bijzonder fanatiek met elkaar aan de slag en leerden de benodigde technieken. Samen met twee gedreven docenten hebben ze een boot gemaakt.

Leerlingen en begeleiders ontvingen complimenten van de jury voor het ijzersterke teamwork en de gedurfde opdracht. “Prachtig dat dit mag op een school en goed om te zien met hoeveel ambitie en enthousiasme leerlingen werkten aan deze opdracht.”

OMO-profielwerkstukprijs vmbo-g/t, mavo

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling.

Leerlingen van het Sondervick College in Veldhoven wonnen de eerste prijs voor het beste ‘OMO-profielwerkstuk vmbo g/t – mavo’. Hun werkstuk ‘Audiovisuele Vormgeving & Animatie’ over mediavormgeving blonk uit vanwege de professionaliteit en sterke ondersteunende beelden in het filmpje.

OMO-profielwerkstukprijs havo en vwo

Het profielwerkstuk havo en vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

In de categorie havo ging een leerling van het Sint-Joriscollege in Eindhoven er met de eerste prijs vandoor. Haar werkstuk ‘Spaghetti in mijn hoofd’, dat gaat over autisme, werd door de jury geroemd vanwege de gedurfde keuze van het onderwerp, de goede uitleg en de originele uitvoering.

De OMO-profielwerkstukprijs voor vwo ging dit jaar naar leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege in Helmond. Zij voerden een sociaal wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau uit. In hun werkstuk ‘Te mooi om waar te zijn’ onderzochten de leerlingen ‘de manier waarop de beoordeling van menselijke gezichten verandert als er een willekeurig gezicht naast knappe gezichten wordt geplaatst’.

De uitreiking van de OMO-prijzen is voor de leerlingen maar ook voor de begeleidend docenten een bijzonder moment. De waardering voor beiden is enorm. Veel enthousiaste rectoren en collega’s, ouders en familieleden zijn bij de prijsuitreiking aanwezig. Álle deelnemende leerlingen ontvangen een aardigheidje. De winnaars krijgen een noemenswaardig geldbedrag.