OMO-prijzen, een bijzondere motiveringsprijs voor leerlingen

Leerlingen op onze scholen maken elk jaar mooie en bijzondere werkstukken. De mentor stuurt, in overleg met de leerling(en) en de rector de meest bijzondere exemplaren in om in aanmerking te komen voor een van de OMO-prijzen. 

Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de OMO-praktijkwerkstukprijs voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo-b en vmbo-k, en de OMO-profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, voor de opleiding havo en voor de opleiding vwo.  

Voor het eerst dit jaar konden ook de leerlingen van onze EOA/ISK-afdelingen meedoen met de OMO-prijzen. Voor hen is de OMO-trots op prijs (EOA/ISK) in het leven geroepen. Het idee is ontstaan op aangeven van een docent op een van de scholen. Hierna is vanuit de vereniging de OMO-trots op - prijs geïntroduceerd. Dit geeft leerlingen de kans om in de vorm van een project, eigen verhaal of anders te laten zien waarop zij trots zijn. 

OMO-trots op prijs (EOA/ISK

Voor dit schooljaar is gekozen om door middel van een schoolfilm de kick-off  te geven voor deze prijs. Zo is de bijzondere dynamiek van de ISK/EOA scholen zichtbaar gemaakt. De voorzitter van de Raad van Bestuur, Jos Kusters bezocht de scholen om samen met de leerlingen de films te bekijken. Hij werd warm onthaald en omschreef de films en verhalen als “hartverwarmend en hartverscheurend”. 

Het totaalbedrag van deze prijs werd dit eerste jaar verdeeld onder de vier deelnemende scholen; het 2College ISK Oisterwijk, de Bossche Vakschool in Den Bosch, het Merletcollege EOA Velp en Metameer Stevensbeek. Zij hebben met dit bedrag naar eigen wens samen met de leerlingen een feestelijke activiteit ondernomen. 

Bekijk hier hoe deze prijs vorig jaar succesvol van start is gegaan.  

OMO-praktijkwerkstukprijs

In de categorie OMO-praktijkwerkstukprijs vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerkt en daarbij vakmanschap of burgerschap toont. 

1e prijs
Dit jaar mochten Olaf Heesakkers, Hans Manders, Joery Arts en Luciano Brounen van het Hub van Doornecollege uit Deurne de eerste prijs in ontvangst nemen voor hun inzending E-Kart Elektrische superkart. Vanuit het ministerie worden scholen met een technisch profiel extra bekostigd om het techniekonderwijs te vernieuwen, te verduurzamen en aantrekkelijker te maken. Met dit project zijn zij, en de school hierin uitstekend geslaagd. Na het harde werken mochten de leerlingen deelnemen aan een E-kart race.  

2e prijzen

  • ‘Door jongeren voor jongeren, seksuele ontwikkeling’; Maud Thomasse, SG Were Di. 

  •  ‘Memories (box) - Ode aan Opa –‘; Sjoerd de Graaf, Munnikenheide College. 

3e prijzen 

  • ‘Tijdschrift LOB’; Isa van Kessel, SG Were Di. 

  • ‘Voorlichting over mondhygiëne bij kinderen’; Ilse Haast, Ibttissam Achachah, Da Vinci College. 

OMO-profielwerkstukprijs vmbo-g/t, mavo

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling.  

1e prijs 
De invloed van het onderwijs op de sociale ontwikkeling van jongeren;  Eveline Verhoeven en Marit Vermeer, 2College Durendael. 

2e prijs 

  • Mocro Maffia; Djaydee Sep en Mathijs Bots, Munnikenheide College. 

  • Seksueel misbruik; Jasper Fransen, Romy op ’t Hoog, Rachelle Koster, 2College Durendael.     

OMO-profielwerkstukprijs havo 

Het profielwerkstuk havo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

1e prijs 
Vrijheid, geen loos begrip; Veerle van Hugten, Kirsten van der Burgt, Peelland College IVO Deurne. 

2e prijs 

  • Mobiele Modulaire Freerun Setup; Benjamin van Alten, De Nieuwste School Tilburg. 

  • Hoog water Limburg - Zomer 2021; Stan de Klein, Thom Ververs, Varendonck College Asten. 

OMO-profielwerkstukprijs vwo

Het profielwerkstuk vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

1e prijs 
Een Optimumstrategie voor Holland Casino Blackjack, d.m.v. REINFORCEMENT LEARNING; Matthijs Muis, Mill Hill College Goirle.

2e prijs 

  • Biodesign, the art of giving back nature; Pien Thoonen, Tamar van Tongeren, 2College Cobbenhagenlyceum Tilburg. 

  • To what extent were women, both as patient and doctor, present In Roman medicine?; Esmee van der Vleuten, Maud Rademakers, Esmee Swinkels, Varendonck College Asten 

Rol begeleidend docenten en juryleden

De rol van de begeleidend docenten is erg belangrijk bij het maken en schrijven van een praktijk- en profielwerkstuk. Zij zijn degene die leerlingen scherp houden en motiveren, gedurende het hele proces. De kwaliteit van het werkstuk is mede te danken aan hun inzet.  

De uitreiking van de OMO-prijzen, in welke vorm dan ook, is voor de leerlingen maar ook voor de begeleidend docenten een bijzonder moment. Dat hebben we ook dit jaar weer mogen ervaren. De waardering voor beiden is enorm. Álle deelnemende leerlingen ontvangen een aardigheidje voor hun deelname. De winnaars ontvangen een mooi geldbedrag.