Klokkenluidersregeling

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs heeft een Klokkenluidersregeling. Deze is op 1 januari 2019 in werking getreden. De regeling richt zich op ouders/leerlingen en medewerkers van de vereniging die een misstand vermoeden en deze melden met als doel de misstand op te lossen. Hierbij kan gedacht worden aan feiten of situaties waarbij een zwaarwegend maatschappelijk belang in het geding is, zoals een gevaar voor de volksgezondheid, de veiligheid of het milieu, een strafbaar feit of schending van de wetgeving. 

Bij een vermoeden van een misstand kan men zich richten tot een van de vertrouwenspersonen integriteit. De rol van vertrouwenspersoon integriteit OMO werd in 2022 vervuld door mevrouw P.M.M. Mostermans en de heer H.P.J. Witte. 

In 2022 is in totaal acht keer een beroep gedaan op één van de vertrouwenspersonen integriteit. In zes gevallen betrof dat contacten met een personeelslid van OMO, in één geval betrof het een kwestie van de ouders van een leerling en in één geval betrof het een vraag om advies van de schoolleiding van een school. De gesprekken vonden zowel fysiek als online plaats. Waar nodig of gewenst werd een toelichting gegeven op de Klokkenluidersregeling en/of op de Klachtenregelingen en werden verschillende mogelijkheden besproken ten aanzien van eventueel te ondernemen actie.  

De kwestie van de ouders van een leerling is door de desbetreffende school opgepakt. Zes casussen hadden betrekking op de begeleiding van personeelsleden in verband met onenigheid over besluiten of handelwijzen van de schoolleider of omgang met sociale onveiligheid. Eén van de casussen heeft geleid tot ondersteuning bij de behandeling van een klacht door de Klachtencommissie OMO.