OMO-prijzen, een bijzondere motiveringsprijs voor leerlingen

Elk jaar reikt de vereniging motiveringsprijzen uit aan leerlingen die een bijzonder praktijk- of profielwerkstuk hebben gemaakt. De jury, waarin docenten en rectoren van de scholen vertegenwoordigd zijn, beoordeelt welke stukken er genomineerd worden.

Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de OMO-praktijkwerkstukprijs voor leerlingen van het praktijkonderwijs, vmbo-b en vmbo-k, en de OMO-profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, voor de opleiding havo en voor de opleiding vwo. Opvallend dit jaar was het aantal inzendingen met maatschappelijk gerelateerde onderwerpen zoals dementie en ‘erbij horen’, voeding en onderwijs. Het geeft een beeld van wat er speelt en belangrijk gevonden wordt in de beleving van leerlingen op het voortgezet onderwijs.

Onder normale omstandigheden wordt de feestelijke prijsuitreiking van de OMO-prijzen gedaan in het bijzijn van familie, vrienden, docenten en rectoren/algemeen directeuren. Vanwege de coronamaatregelen konden de leerlingen deze keer maar een beperkt aantal gasten meenemen. Om iedereen de mogelijkheid te geven toch aanwezig te zijn bij dit feest waren de prijsuitreikingen ook te volgen via een livestream.

OMO-praktijkwerkstukprijs

In de categorie OMO-praktijkwerkstukprijs vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerkt en daarbij vakmanschap of burgerschap toont.

Dit jaar mochten, net als vorig jaar, leerlingen van het Fioretti College in Veghel de hoofdprijs in ontvangst nemen voor het werkstuk ‘Winter moestuin’. De samenwerking tussen de zeven leerlingen en het bewust bezig zijn met voeding sprak de jury enorm aan.

OMO-profielwerkstukprijs vmbo-g/t, mavo

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling.

Een leerling van De Nieuwste School in Tilburg won de eerste prijs. In zijn werkstuk ‘Wat kan er beter aan het onderwijs op mijn school’ legde hij op basis van een gedegen onderzoek en vier jaar ervaring het onderwijssysteem van zijn school bloot. De jury was onder de indruk van zijn werkstuk dat wat hen betreft onder ogen zou mogen komen van veel onderwijsgevenden en directies.

OMO-profielwerkstukprijs havo en vwo

Het profielwerkstuk havo en vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien.

In de categorie havo gingen twee leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg er met de eerste prijs vandoor. Het werkstuk ‘FOMO’, dat gaat over 'fear of missing out’, werd door de jury geroemd vanwege de eerlijke, kritische reflectie, de scherpe hoofdvraag en het gedegen veldonderzoek.

De OMO-profielwerkstukprijs voor vwo ging dit jaar een leerling van het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg. In een bijzonder pakkend werkstuk met als titel ‘Van de wieg tot aan het graf’ geeft deze leerling de ontwikkeling en de uitvoering van haar dans op uitzonderlijk niveau weer. Ze zette een biologisch-mentaal verhaal om in een ontwerp en uitvoering van een dans. Daarbij voerde ze een degelijk en verifieerbaar bronnenonderzoek en een zeer creatief en authentiek veldonderzoek uit. Dit resulteerde in een veelzijdig, maar vooral ontroerend en zeer indrukwekkend stuk.

De uitreiking van de OMO-prijzen, in welke vorm dan ook, is voor de leerlingen maar ook voor de begeleidend docenten een bijzonder moment. Dat hebben we ook in dit bijzondere jaar zo ervaren. De waardering voor beiden is enorm. Álle deelnemende leerlingen ontvangen een aardigheidje. De winnaars krijgen een noemenswaardig geldbedrag.